Cercul Literar “Cartea Lunii” – 7 martie 2012 – Newton MA

Dragi Prieteni,

Începând cu 7 martie 2012, AR-NE lansează Cercul Literar “Cartea Lunii.” Ne vom întâlni lunar si vom discuta opere literare româneşti clasice si contemporane. Scopul cercului este să reunească cititori de profesie şi de plăcere şi să promoveze valorile consacrate si emergente ale literelor româneşti. În luna martie vom citi romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu, rescriere cultă a baladei “Mioriţa” şi, sperăm, punct de plecare al unui dialog despre identitatea naţională şi culturală a poporului român.

În general, forma esenţializată a identităţii unui popor se oglindeşte în naraţiunea sa fondatoare. În cazul românilor, povestea care ne defineşte, prin tradiţie, este balada populară “Mioriţa.” Interpretările ei se grupează pe doua linii de forţă, care subliniază fie valoarea ei simbolică şi estetică, fie valoarea ei documentară şi etică. Cu alte cuvinte, dacă ar fi să sintetizăm atitudinea românilor in faţa vieţii si a morţii, am putea spune “Românul s-a născut poet” sau “Capul plecat, sabia nu-l taie.”

Romanul “Baltagul” oferă o replică nuanţată la scenariul mioritic. Rămâne să vedem noi, cititorii de astăzi, care dintre cele două opţiuni interpretative este favorizată de Sadoveanu şi să reflectăm asupra modului nostru de reacţie, colectivă si individuală, la provocările istoriei.

Pentru detalii legate de ora şi locul evenimentului, precum şi de procurarea romanului “Baltagul,” vă rugăm să o contactati pe Raluca-Lucia Cîmpean, la adresa raluca.cimpean@gmail.com.

Pentru o cât mai bună organizare a evenimentului, vă rugăm să completaţi formularul RSVP de mai jos. Vă mulţumim.

Cartea pentru luna aprilie se va alege prin vot, dintre propunerile participanţilor la prima întâlnire a cercului literar.

Sperăm să răspundeţi invitaţiei noastre. Vom profita de faptul că evenimentul are loc în preajma lui 8 Martie şi le vom sărbători pe doamnele si domnişoarele prezente.

Astfel de evenimente sunt posibile numai cu sprijinul dumneavoastră. O modalitate de a ne susţine este prin a deveni membru AR-NE sau printr-o donaţie.

Va asteptam cu drag,

Asociatia Romanilor din New England